Direct Taxeren

Ontwikkelingen Woningprijzen from Robin on Vimeo.

Stijgende woningprijzen. Wat is uw voordeel?

We horen het vaak: ‘de huizenmarkt is tense,’ ‘de huizenprijzen zijn gestegen,’ ‘er zijn WEER een recordaantal woningen verkocht.’ Maar wat zijn nou eigenlijk de feiten anno 2018 en hoe heeft dit invloed op u?

De feiten:

  • In het vierde kwartaal van 2017 zijn ruim 66 duizend bestaande woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal ooit in een kwartaal
  • Met het nieuwe record is een bedrag gemoeid van bijna 18 miljard euro
  • Dit betreft de grootste prijsstijging in koopwoningen sinds begin 2002
  • Prijzen zijn nu 22 procent hoger dan tijdens het dal in juni 2013
  • Bestaande koopwoningen waren in oktober 8,2 procent duurder dan in oktober 2016

*Source CBS/Kadaster http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=81885NED&D1=0,2&D2=0,5,13,15,17,19&D3=4,29,54,79,80-l&VW=T

Wat heeft deze stijging voor invloed op u?

In de eerste plaats betekent het waarschijnlijk dat ook uw huis nu meer waard is dan toen u het heeft gekocht. Mooi! Dat is waar we het voor doen.

‘Ja maar dit heeft alleen maar invloed op mij als ik mijn huis nu ga verkopen,’ horen we u zeggen. Fout.

Wat veel mensen niet weten – of niet opportuun benutten – is dat veel hypotheekverstrekkers het toestaan om uw hypotheek over te sluiten om zo gunstigere voorwaarden te krijgen.

Risico-wattus?

Het gaat hier allemaal om het risico voor de bank. Als uw huis meer waard is dan de hypotheek die u er voor heeft afgesloten wordt het risico voor de bank aanzienlijk lager. Dit wordt ook wel rente-opslag of risico-opslag genoemd. Hoe hoger de hypotheekschuld in verhouding tot de waarde van de woning, hoe hoger de opslag.

U kunt dus besparen op uw hypotheeklasten door te checken met uw bank of u recht heeft op een lagere risicoklasse

Wat is uw voordeel?

Uw voordeel scheelt soms wel 1% aan hypotheekrente. Bij een hypotheek van €300.000, waar de rente nog 14 jaar vaststaat, scheel dat dus zo €42.000.

Dit is waar wij u mee kunnen helpen. Om dit alles te bewerkstelligen heeft u een gevalideerd taxatierapport nodig voor de bank. Als u niet direct naar een taxateur of makelaar wilt stappen voor een waardebepaling van uw woning, kunt u hier vrijblijvend contact met ons opnemen om uw opties te bespreken. Wij kunnen u dan begeleiden in het proces.

Geef een reactie