Direct Taxeren

Waardebepaling Appartement

Wilt u een appartement verkopen, of wilt u uw hypotheek oversluiten of verhogen? Of denkt u gewoon ‘wat is mijn appartement waard?’ Dan heeft u een waardebepaling van uw appartement nodig. De waardebepaling van een appartement is altijd een schatting, zelfs de waardebepaling door een taxateur. Ook al is deze gestoeld op een professionele beoordeling, het blijft de vraag voor welke prijs de appartement verkocht zou kunnen worden als het te koop zou staan.

Marktwaarde van een appartement

‘Hoeveel is mijn appartement waard?’ De waardebepaling van een appartement is een momentopname omdat deze aan verschillende factoren onderhevig is. Hoe doet de lokale appartementenmarkt het bijvoorbeeld? Hoeveel appartementen in de buurt staan er te koop en tegen welke prijzen worden deze verkocht? Hoe kan ik mijn waardebepaling berekenen? Staan er appartementen in de buurt die de waarde van uw appartement beïnvloeden? Wat is de staat van uw appartement? Deze gegevens beïnvloeden de waardebepaling van een appartement.

Verschil tussen marktwaarde en WOZ

De waardebepaling van een appartement is iets anders dan de WOZ (Waarde Onroerende Zaken). De WOZ wordt jaarlijks vastgesteld en loopt een jaar achter op de werkelijke marktwaarde. Dat betekent dat de waarde van een appartement in 2018 is bepaald op 1 januari 2017. De WOZ wordt vastgesteld door de gemeente op basis van de WOZ van appartementen uit de omgeving. De waardebepaling van een appartement wordt bepaald door de taxateur en hoewel omgevingsfactoren zeker een rol spelen, wordt specifiek naar het betreffende appartement gekeken.

Wat kunt u zelf doen om een beeld te krijgen van de waardebepaling van uw appartement?

Als u niet direct naar een taxateur of makelaar wilt stappen voor een waardebepaling van uw appartement, kunt u een zelf een aantal zaken in kaart brengen. Bijvoorbeeld hoeveel appartementen er in uw omgeving te koop staan en wat de vraagprijzen zijn van deze appartementen. Bij het kadaster kunt u de vorige verkoopprijs van uw appartement opvragen om een beeld te krijgen van de prijsontwikkeling. Ook kunt u bij de makelaar of verkoper om de WOZ-beschikking vragen. Zij zijn echter niet verplicht deze te overleggen.

Vervolgens beoordeelt u de staat van uw appartement. Heeft u bijvoorbeeld zelf renovaties verricht aan het appartement, zoals het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer, of het plaatsen van kunststof kozijnen? Dan mag u ervan uit gaan dat de waardebepaling van uw appartement hoger ligt. Doorslaggevend voor de waardebepaling van uw appartement is ook het energielabel: hoe zuiniger, hoe beter.

Tevens is de ligging van uw appartement in de wijk ten opzichte van concurrerende appartementen van belang. Is uw appartement gesitueerd aan het water, of heeft u een tuin op het zuiden? En bezit u een vrijstaand appartement, een appartement of een rijtjesappartement?

Waarde van eigen appartement bepalen

Waak ervoor dat u de waardebepaling van uw eigen appartement te hoog inschat op basis van subjectieve criteria. Wat voor u een stijlvolle afwerking is, kan voor een ander onder de maat zijn. Online zijn diverse tools te vinden die u kunnen helpen een inschatting te maken van de waardebepaling van uw appartement.

Wanneer schakel ik een taxateur in?

Wanneer u voornemens bent een (nieuwe) hypotheek over te sluiten laat u de marktwaarde van uw appartement bepalen door een taxateur. De marktwaarde is dus de actuele verkoopprijs van een appartement.

Taxatierapport

Geldverstrekkers stellen een taxatierapport verplicht. Zonder taxatierapport gaan zij namelijk niet over tot financiering. Een nieuwbouwappartement die direct na oplevering wordt gekocht is hierop een uitzondering. De taxateur kijkt onder meer naar de grootte en de ligging van de appartement en de staat waarin de appartement verkeert. Heeft u een taxatierapport nodig voor het aanvragen van een hypotheek? Neemt u dan contact op met Direct Taxeren via 020-422 38 46

Geef een reactie