Direct Taxeren

Waardebepaling Huis

Wilt u een huis verkopen, of wilt u uw hypotheek oversluiten of verhogen? Of denkt u gewoon ‘wat is mijn huis waard?’ Dan heeft u een waardebepaling van uw huis nodig. De waardebepaling van een huis is altijd een schatting, zelfs de waardebepaling door een taxateur. Ook al is deze gestoeld op een professionele beoordeling, het blijft de vraag voor welke prijs het huis verkocht zou kunnen worden als het te koop zou staan.

Marktwaarde van een huis

‘Hoeveel is mijn huis waard?’ De waardebepaling van een huis is een momentopname omdat deze aan verschillende factoren onderhevig is. Hoe doet de lokale huizenmarkt het bijvoorbeeld? Hoeveel huizen in de buurt staan er te koop en tegen welke prijzen worden deze verkocht? Hoe kan ik mijn waardebepaling berekenen? Staan er huizen in de buurt die de waarde van uw huis beïnvloeden? Wat is de staat van uw huis? Deze gegevens beïnvloeden de waardebepaling van een huis.

Verschil tussen marktwaarde en WOZ

De waardebepaling van een huis is iets anders dan de WOZ (Waarde Onroerende Zaken). De WOZ wordt jaarlijks vastgesteld en loopt een jaar achter op de werkelijke marktwaarde. Dat betekent dat de waarde van een huis in 2018 is bepaald op 1 januari 2017. De WOZ wordt vastgesteld door de gemeente op basis van de WOZ van huizen uit de omgeving. De waardebepaling van een huis wordt bepaald door de taxateur en hoewel omgevingsfactoren zeker een rol spelen, wordt specifiek naar het betreffende huis gekeken.

Wat kunt u zelf doen om een beeld te krijgen van de waardebepaling van uw huis?

Als u niet direct naar een taxateur of makelaar wilt stappen voor een waardebepaling van uw huis, kunt u een zelf een aantal zaken in kaart brengen. Bijvoorbeeld hoeveel huizen er in uw omgeving te koop staan en wat de vraagprijzen zijn van deze huizen. Bij het kadaster kunt u de vorige verkoopprijs van uw huis opvragen om een beeld te krijgen van de prijsontwikkeling. Ook kunt u bij de makelaar of verkoper om de WOZ-beschikking vragen. Zij zijn echter niet verplicht deze te overleggen.

Vervolgens beoordeelt u de staat van uw huis. Heeft u bijvoorbeeld zelf renovaties verricht aan het huis, zoals het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer, of het plaatsen van kunststof kozijnen? Dan mag u ervan uit gaan dat de waardebepaling van uw huis hoger ligt. Doorslaggevend voor de waardebepaling van uw huis is ook het energielabel: hoe zuiniger, hoe beter.

Tevens is de ligging van uw huis in de wijk ten opzichte van concurrerende huizen van belang. Is uw huis gesitueerd aan het water, of heeft u een tuin op het zuiden? En bezit u een vrijstaand huis, een appartement of een rijtjeshuis?

Waarde van eigen huis bepalen

Waak ervoor dat u de waardebepaling van uw eigen huis te hoog inschat op basis van subjectieve criteria. Wat voor u een stijlvolle afwerking is, kan voor een ander onder de maat zijn. Online zijn diverse tools te vinden die u kunnen helpen een inschatting te maken van de waardebepaling van uw huis.

Wanneer schakel ik een taxateur in?

Wanneer u voornemens bent een (nieuwe) hypotheek over te sluiten laat u de marktwaarde van uw huis bepalen door een taxateur. De marktwaarde is dus de actuele verkoopprijs van een huis.

Taxatierapport

Geldverstrekkers stellen een taxatierapport verplicht. Zonder taxatierapport gaan zij namelijk niet over tot financiering. Een nieuwbouwhuis die direct na oplevering wordt gekocht is hierop een uitzondering. De taxateur kijkt onder meer naar de grootte en de ligging van de huis en de staat waarin de huis verkeert. Heeft u een taxatierapport nodig voor het aanvragen van een hypotheek? Neemt u dan contact op met Direct Taxeren via 020-422 38 46

Geef een reactie