Direct Taxeren

Waardebepaling Woning

Wilt u een woning verkopen, of wilt u uw hypotheek oversluiten of verhogen? Of denkt u gewoon ‘wat is mijn woning waard?’ Dan heeft u een waardebepaling van uw woning nodig. De waardebepaling van een woning is altijd een schatting, zelfs de waardebepaling door een taxateur. Ook al is deze gestoeld op een professionele beoordeling, het blijft de vraag voor welke prijs de woning verkocht zou kunnen worden als het te koop zou staan.

Marktwaarde van een woning

‘Hoeveel is mijn woning waard?’ De waardebepaling van een woning is een momentopname omdat deze aan verschillende factoren onderhevig is. Hoe doet de lokale woningenmarkt het bijvoorbeeld? Hoeveel woningen in de buurt staan er te koop en tegen welke prijzen worden deze verkocht? Hoe kan ik mijn waardebepaling berekenen? Staan er woningen in de buurt die de waarde van uw woning beïnvloeden? Wat is de staat van uw woning? Deze gegevens beïnvloeden de waardebepaling van een woning.

Verschil tussen marktwaarde en WOZ

De waardebepaling van een woning is iets anders dan de WOZ (Waarde Onroerende Zaken). De WOZ wordt jaarlijks vastgesteld en loopt een jaar achter op de werkelijke marktwaarde. Dat betekent dat de waarde van een woning in 2018 is bepaald op 1 januari 2017. De WOZ wordt vastgesteld door de gemeente op basis van de WOZ van woningen uit de omgeving. De waardebepaling van een woning wordt bepaald door de taxateur en hoewel omgevingsfactoren zeker een rol spelen, wordt specifiek naar het betreffende woning gekeken.

Wat kunt u zelf doen om een beeld te krijgen van de waardebepaling van uw woning?

Als u niet direct naar een taxateur of makelaar wilt stappen voor een waardebepaling van uw woning, kunt u een zelf een aantal zaken in kaart brengen. Bijvoorbeeld hoeveel woningen er in uw omgeving te koop staan en wat de vraagprijzen zijn van deze woningen. Bij het kadaster kunt u de vorige verkoopprijs van uw woning opvragen om een beeld te krijgen van de prijsontwikkeling. Ook kunt u bij de makelaar of verkoper om de WOZ-beschikking vragen. Zij zijn echter niet verplicht deze te overleggen.

Vervolgens beoordeelt u de staat van uw woning. Heeft u bijvoorbeeld zelf renovaties verricht aan het woning, zoals het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer, of het plaatsen van kunststof kozijnen? Dan mag u ervan uit gaan dat de waardebepaling van uw woning hoger ligt. Doorslaggevend voor de waardebepaling van uw woning is ook het energielabel: hoe zuiniger, hoe beter.

Tevens is de ligging van uw woning in de wijk ten opzichte van concurrerende woningen van belang. Is uw woning gesitueerd aan het water, of heeft u een tuin op het zuiden? En bezit u een vrijstaand woning, een appartement of een rijtjeswoning?

Waarde van eigen woning bepalen

Waak ervoor dat u de waardebepaling van uw eigen woning te hoog inschat op basis van subjectieve criteria. Wat voor u een stijlvolle afwerking is, kan voor een ander onder de maat zijn. Online zijn diverse tools te vinden die u kunnen helpen een inschatting te maken van de waardebepaling van uw woning.

Wanneer schakel ik een taxateur in?

Wanneer u voornemens bent een (nieuwe) hypotheek over te sluiten laat u de marktwaarde van uw woning bepalen door een taxateur. De marktwaarde is dus de actuele verkoopprijs van een woning.

Taxatierapport

Geldverstrekkers stellen een taxatierapport verplicht. Zonder taxatierapport gaan zij namelijk niet over tot financiering. Een nieuwbouwwoning die direct na oplevering wordt gekocht is hierop een uitzondering. De taxateur kijkt onder meer naar de grootte en de ligging van de woning en de staat waarin de woning verkeert. Heeft u een taxatierapport nodig voor het aanvragen van een hypotheek? Neemt u dan contact op met Direct Taxeren via 020-422 38 46

Geef een reactie